Exploring the Korean miracle

2006.X.16-XI.7-ig Koreába utaztam meglátogatni Nővérem. Ez volt életem egyik meghatározó élménye. Aki utazásainkra kíváncsi, látogasson el ide: sunnywalk64.blogspot.com Az itt maradók megannyi apróságba nyerhetnek bepillantás, melyek összessége biztosítja szerintem Korea lenyűgöző dinamizmusának alapját. A csúcstechnológia és a keleti kultúrák nyugalma milliónyi részletben ütközik és egyesül, s ez adja e kavargóan is oly békés világ lelkét.

Monday, October 30, 2006

Inside trip

Mi ez? Szerintetek?



Az elmúlt egy hét eseményekben oly gazdagra sikeredett, hogy az esti hazaérést mindig gyors ágyba bújás követte, így a blogom frissítésére nem maradt idő. Ezt most egy pihenőnap beiktatásával igyekszem pótolni.

Ott hagytam abba, hogy a "Köszönő ajtó" igen nagy hatással volt rám. Mondhatnák páran, akik látták Kevin Warwick professzort a Frei dossziék egyikében, hogy ez már nem új történet. A Jövő intelligens technológiái óránkon mi is vetítjük ezt, ahol a cybertechnolgia egyik úttörője chippeket ültet karjába, ez alapján otthona azonosítja és köszönti őt. Hát igen, ez itt Koreában nincs...reméljük nem is lesz. A számzáras, köszönő ajtó nem attól innovatív, mert teljesen új, hanem épp azért, mert tömeges.

Hogy lehet innovatív, ami tömeges? Az innováció fogalma az én gondolat menetemben nem csak a technika fizikai megvalósításában nyújtott újítás, hanem a felhasználás koncepciója is hozhatja azt a bizonyos pluszt.

A köszönő ajtó itt, egy egyszerű bérházban megtalálható, mondhatnám benne van az alap felszereltségben. Na ez szerintem innovatív.


Kaputelefon Samsung módra. Nyugat-Európában már láthatunk ilyet viszonylag sok helyen, akár csak itt. Ami nekem nagyon tetszik rajta, hogy "kellemetlenkedő illető" esetén közvetlen gombbal hívhatjuk a porta szolgálatot (ha van).
Gondolkodtatok már azon, hogy vészhelyzetben képesek lesztek-e tárcsázni a segélykérőt? Egy kézsérülés vagy áramütés után elég nehéz lehet tárcsázni. Hmm..hát akkor tegyünk közvetlen "Emergency" gombot a jobb felső sarokba - mondták a koreaiak. A maradék funkcióról nem tudok nyilatkozni, mert koreaiul írták rá. A legfontosabb gombokat egyébként a helyi "külföldi segítő szolgálat" - itt ilyen is van - cimkézte fel.


Be illuminated

Aki tanult ergonómiát, belsőépítészetet, vagy csak ült félsötét szobában, az tudja, hogy a helyi megvilágításnál nincs jobb szemvédő dolog. A koreai tervezők átélték valamelyiket a háromból, legalábbis a kapcsolók erről árulkodnak: minimum négy-, de inkább hatossával pakolják őket.

A designos lámpa testek mellett helyet kapnak a spot izzók és az álfal mögé rejtett - hangulat világításhoz is tökéletes - fénycsövek is.

A belépéskor automatikusan felkapcsolódó mozgásérzékelős lámpáról nem is beszélek...

Persze a koreaiak ha csak tehetik a természetes napfényt használják ki; e lakás külső falának pl 60%-a ablak. Kicsit meglepő: az ablak márkája, ahogy látjátok, LG. (Erről egy későbbi bejegyzésben írok.)

Ablak -> szellőztetés -> Légkondi
Megint csak Samsung. Plafonba építve: nincs teret foglaló test, kiálló cső, desing bontó hatás. Sőt, így sokkal kevesebb por rakódik le a berendezésen belül, ami mondanom se kell sokkal egészségesebb, hisz nem a poros levegőt keringeti, ami ugye az asztma egyik legfőbb okozója.

Ha már asztma: az épp emiatt hazánkban egyre inkább teret vesztő padló fűtés itt elég elterjedt. Ebben a lakásban is az van. A könnyű javíthatóság és a meleg burkoló szalagpadló kedvéért álpadlóval megoldva. Bevallom én még nem hallottal ilyenről három félévnyi építészet ide v. oda.


Természetesen a nagyszobában is megvannak a hangfal kimenetek a házimozi rendszerhez.


Where women rule

Bevallom, csak a felnyitás után jöttem rá, hogy ez nem egy elfuserált (fejre állított) szappantartó.


Életem során láttam már pár zárat, kallantyút, reteszt, stb., de ez új.
Ha a képen látható kis pöcköt benyomja az ember, akkor zár, ám csak kívülről, így az embernek elég kifelé jövet lenyomni a kilincset, az ajtó nyílik. Azt hiszem nem csak hasznos, de talán a legesztétikusabb megoldás.


Egy másik kis kütyü a konyhából.
Semmi extra. Rádió plusz telefon egyben a felső polcsor aljára szerelve. Apró, de hasznos ötlet.




Szembesültetek már valaha azzal, hogy nem tudjátok egyszerre tartani a microhullámú sütőt és bedugni a konnektorba, majd becsúsztatni a helyére?



Hát húzzátok ki a polcot alatta!


Nincs kedvetek kihúzni, de kíváncsiak vagytok, nem esett-e mögé valami? Nézdétek meg a hátul lévő tükörben!


A szagelszívót mindenki ismeri, de hogyan kapcsoljuk be gombok és kapcsolók nélkül?


A kulcsszó megint: kihúzzuk.

A szívás beindul, a lámpa felkapcsol...egyszerű, nem?

Említettem már? Nővérem nagy csalódásként élte meg, hogy a szekrénybe rejtett fridzsiderre nem tehette ki a jó kis hűtőmágneseit? Koreában erre is adtak megoldást. Az ajtó ugyanis mágneses, pontosabban mágnesezhető.

Itt az étel kiszállítást vállaló cégek nem cetliket tömködnek a postaládádba, hanem az ajtódra teszik a menüt kívülről; míg belül Te teheted ki a kedvenc képed, vagy épp a jegyzetfüzeted.

Mi az ami Magyarországon
  • magasan van;
  • ha szükség van rá, már nincs világítás;
  • és egyébként roppant csúnya, kiálló szürke doboza van?
Igen, ez a biztosíték doboz. Nem egyszer kaptam agylobot Pesten, 4 méteres belmagasság mellett, hogy vaksötétben széken állva kell seprűvel felkapcsolni. Itt ez sem így van.

Következzen hát végül a megfejtés azoknak, akik végig olvasták e bejegyzést:


Az 160 magasan elhelyezett kis keret mögött lapulnak a biztosítékok és a gyárilag adott tojásos kép is cserélhető, így kedvünk szerint díszíthetjük a szobát.

Utóirat: Mire tippeltetek, hány négyzetmétert barangoltunk be?
- A tökéletes tippelők egy 56 négyetméteres lakásban ismerkedhettek meg mindezen érdekességekkel.

4 Comments:

Blogger zhaoman said...

Szerintem az egy Frame, ami a falon lóg, feltöltheted bele a képeidet, így soha nem unod meg őket, mert állandan változik a látnivaló...

1:37 PM  
Blogger Sztaszov said...

:)
Olyan is létezik, de ez pont nem az. Sok idő ám ez a blog pofozgatás. Ha még ma végzem, akkor megtudod, mi a megfejtés.

3:43 PM  
Blogger szutorisz said...

Szerintem ez vagy egy tojássütő, vagy egy tojáshámozó? :D:D

egyébként ezeket a kütyüket hívják úgy, h "csúcstechnológia elérhető áron", illetve design? :D

4:07 AM  
Blogger Sztaszov said...

Köszönet Totesznak a helyesírási kommentért! Javítottam.

12:11 AM  

Post a Comment

<< Home